Hasan Kallimci Kimdir?

EÄŸitimci Yazar Hasan Kallimci1949’da Sarayköy’de (Denizli) doÄŸdu. Ä°kisi de Denizli / Tavas ilçesinden olan Ayakkabı tamircisi bir baba ile tarım iÅŸçisi bir annenin ilk evladıdır. Ä°lk ve ortaokulu Sarayköy’de, ÖÄŸretmen Okulunu yatılı olarak Nazilli’de okudu. Bu okuldan 1967 yılında mezun olarak Sarayköy/AÅŸağı Tırkaz köyü öÄŸretmenliÄŸine atandı. 1969 yılı Haziranında baÅŸladığı askerliÄŸini, Amasya'da er ve Afyon’un Gökçeyayla köyünde er öÄŸretmen olarak tamamladı. Kale-Geriçam, Kale-Merkez, Çal-Hadim ve Sarayköy -Gazi ilkokullarında görev yaptı. 1976 yılında öÄŸretmenlikten ayrılarak Denizli’de yayımlanmaya baÅŸlayan, kurucuları arasında bulunduÄŸu HÄ°ZMET adlı günlük gazetede yazı iÅŸleri müdürlüÄŸüne baÅŸladı. Bu gazete resmî ilan almaya hak kazandıktan sonra yeniden (1977’de) öÄŸretmenlik görevine döndü. Denizli’nin Depremevleri, Uzunpınar, GümüÅŸçay ve RaÅŸit ÖzkardeÅŸ okullarında öÄŸretmenlik ve idarecilik görevlerinde bulundu. Bu arada Anadolu Üniversitesi’nde ön lisans programını tamamladı. MesleÄŸinin son beÅŸ yılında Denizli Halk EÄŸitimi Merkezi’nde müdür yardımcılığı yaptı ve 1994’te emekli oldu.

Emekli olduktan sonra mahallî bir gazetede köÅŸe yazarlığı, yine mahallî bir televizyonda genel müdürlük yapan KALLÄ°MCÄ°, daha sonra bütün mesaisini çocuk edebiyatı ve hikâye dallarında eserler verme yolunda deÄŸerlendirdi. Halen bu dallarda yazmaya devam etmektedir.

Bu yıllar içinde Bizim Anadolu, Hergün, OrtadoÄŸu, Yeni DüÅŸünce, Milliyetçi Çizgi gibi ulusal gazetelerde çeÅŸitli konularda yazılar yayımladı. Ak, Töre, Bozkurt, Türk Edebiyatı, Türk Dili, Türk Yurdu, Bizim Ocak, Tarla, Yeni Kervan, EÄŸitim, GeçmiÅŸten Günümüze Denizli gibi dergilerde de hikâye ve yazıları yer aldı.

Ä°lk yazısı, Ak dergisinde (1. sayı, Ocak 1966, Nazilli) yer alan “Fakir Kemancı” adlı hikâyedir. Ä°lk kitabı, özel yayını olan “Åžiirler Yaktım” adlı ÅŸiir kitabıdır (1968 Sarayköy). Ä°lk çocuk kitabı da çocuklar için manzum hikâyelerden oluÅŸan Türk Ä°lleri Gezisi’dir (ÜLKÜ BÄ°R Yayını- Ankara 1978).

Hasan Kallimci, yazdığı eserlerde; masal, hikâye, roman, ÅŸiir, mani, tekerleme, bilmece, tiyatro eseri, efsane ve destan gibi edebiyatın her dalını deÄŸerlendirmekte ve çocuklarımızın edebî tarzlardan çeÅŸitli tatlar almasını saÄŸlamaya çalışmaktadır.

Ä°lköÄŸretim okulu 1. sınıf öÄŸrencileri için (18 kitap)
Ä°lköÄŸretim okulu 2. sınıf öÄŸrencileri için (6 kitap)
Ä°lköÄŸretim okulu 3.4.5. sınıf öÄŸrencileri için (37 kitap)
Ä°lköÄŸretim öÄŸrencileri 5.6.7.8. sınıf öÄŸrencileri için destan romanlar serisi (22 kitap)
Gençler ve daha üst yaÅŸtakiler için hikâye roman tiyatro, ÅŸiir, araÅŸtırma dallarında (22 kitap) olmak üzere toplam (105) kitap neÅŸretmiÅŸtir. Basıma hazır olan dosyalarla birlikte bu sayı 140'a yaklaÅŸmıştır.
 
Yazarın KELOÄžLANLA SEYAHAT adlı kitabından uyarlayarak aynı adla yazdığı ve 5 bölümden oluÅŸan radyo tiyatrosu eseri, TRT Ankara radyosunun açtığı yarışmada yayımlanabilir bulunmuÅŸ ve 1990'lı yıllarda yayımlanmıştır. Eser, TRT Ankara Radyosu arÅŸivindedir.
 
Yazar ayrıca, TMC firmasının hazırladığı BÄ°TMEYEN SAVAÅž adlı, 6-8 yaÅŸ grubuna hitap eden ve 26 bölümden oluÅŸan çizgi filmin hikaye ve ön senaryosunu yazmıştır. Her bölüm 20'ÅŸer dakika sürelidir.

YaÅŸadığı ÅŸehir olan Denizli’de de mahallî gazete ve sitelerde de yazılar yazmaktadır. Hasan Kallimci, evli olup iki çocuk, dört torun sahibidir.
 
Eserlerini ve edebi faaliyetlerini yakından tanımak için www.hasankallimci.com adresini tıklayınız.

PAYLAŞMAK İÇİN:

PaylaÅŸ - Facebook PaylaÅŸ - Twitter

Yorumlar  

 
1 Rüştü ÇAKIR 11-07-2013 02:56
Allah, sağlıklı, eserlerle dolu uzun ömür versin Hocam.
Alıntı
 
 
2 veli aykut 01-02-2015 01:39
ilk Hasan Kallimci kitabı okduğum zaman bundan yaklaşık 11 sene önceydi. Sait Kalaycıoğlu i.ö.o imza günü için gelmişti. Benim adıma da iki adet kitap imzalamıştı.Hal a kütüphanemde bulundururum o iki kitabı. denizlinin nasrettin hocaları ve dedikoduhane. sınıf öğretmenliğinde n mezun oldum fakat atanamadım atanabilirsin. bizzat kendisinden öğrencilerim için imzalı kitaplar isteyeceğim. nerdeyse çocukluğumda okuduğum o kitabı hiç unutmuyorum. bana kitap sevgisini aşıladğı için kendisine çok teşekkür ederim saygılarla sağlıcakla
Alıntı
 

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile