DENİZLİ VALİSİ SAYIN ŞÜKRÜ KOCATEPE’YE AÇIK MEKTUP

Sayın Åžükrü Kocatepe,

Denizli Valisi;

Åžehrimizin güvenliÄŸinden eÄŸitimine, saÄŸlık iÅŸlerinden turizmine kadar pek çok hususta sorumlu kiÅŸisiniz. Bu kadar çok iÅŸle meÅŸgul olurken sizi; okullarımızda edebiyat sohbetleri ve imza günlerinin “dersleri engelliyor ve disiplin sorunu yaratıyor” gerekçesiyle yasaklanması gibi bir iÅŸle meÅŸgul etmek istemezdim. Bir emekli öÄŸretmen ve ömrünü çocuklar, gençler ve yetiÅŸkinler için yazmaya adamış, bu yolda 130 eser, yerel/ulusal dergi ve gazetelerde yüzlerce yazı üretmiÅŸ bir yazar olarak, “okullarımızda edebiyat sohbetleri ve imza günlerinin tertiplenmesini” önemli bulduÄŸum için bu açık mektubu yazıyorum.

2004 yılından bu yana Denizli genelindeki okullarda, her ders yılı başında verdiÄŸim dilekçe ile edebiyat sohbeti ve imza günleri tertipliyordum; bugüne kadar; 130 okul, dernek ve salonda sohbetler yaptım, kitaplarımı imzaladım. Ne var ki; 2014-2015 ders yılı için verdiÄŸim 09.09.2014 tarihli dilekçeme; 17.09.2015 tarih ve 3994864 sayılı yazı ile “edebiyat günleri ve imza günleri çocuklarımızı ders ortamından uzaklaÅŸtırdığı gibi disiplin sorunu da oluÅŸturacağından” ÅŸeklinde ifadeyle ve -defalarca onay vermiÅŸ olan Ä°l Millî EÄŸitim Müdürü Mahmut OÄŸuz imzasıyla- ret cevabı verildi. Aynı ifadeyle ilçe kaymakamlarına da yazılar gönderilmiÅŸtir. Mahmut OÄŸuz, “Sıkıntılar var, aÅŸmaya çalışıyorum!” dediÄŸi için yedi ay bekledim; bir geliÅŸme görmediÄŸim için sonra 01.04.2015 tarihinde, Mahmut OÄŸuz’u, Millî EÄŸitim’e ters bu karar ve uygulaması dolayısıyla zatınıza ÅŸikâyet ettim. Dilekçemde özellikle “Ben bu vakitten sonra imza günleri ve edebiyat sohbetleri tertiplemek için müracaat etmeyeceÄŸim! Bu eÄŸitim-öÄŸretime ters karardan ve uygulamadan dönün!” diye belirtmeme raÄŸmen; 21.04.2015 tarih ve 4121 sayılı Vali Yardımcısı Ali Gergibozan imzalı yazıyla “dilekçe sahibinin talebiyle ilgili iÅŸlem yapılamamıştır” cevabıverildi.

 Onlarca yerel gazete ve web sitelerinde kınanan bu uygulamayla ilgili olarak Mahmut OÄŸuz; “Hasan Kallimci’ye izin verilirse bu koltuÄŸu bırakırım!” diye konuÅŸarak iÅŸi ÅŸahsileÅŸtirmeye götürmüÅŸtür. Oysa çocukların yazarla, kitapla buluÅŸturulması, kiÅŸilerin, koltukların ve siyasetin çok üzerindedir ve önemlidir. Mahmut OÄŸuz, Ä°LESAM Genel BaÅŸkanı Mehmet Nuri PARMAKSIZ’a; resmi yazıdaki kendi ifadelerinin aksine; “Biz edebiyat sohbetlerini yasaklamıyoruz!” demiÅŸtir. Siz Sayın Valimizin baÅŸkanlığında yapılan, Denizli Ä°l Millî EÄŸitim MüdürlüÄŸünün 2014-2015 ders yılı çalışmalarının deÄŸerlendirme toplantısında “Edebiyat sohbetlerinin yasaklanması meselesi nedir?” diye sorulduÄŸunda; “Biz edebiyat sohbetlerini yasaklamıyoruz, okullarda kitap satışını yasaklıyoruz. Yazar gitsin, kitaplarını Ä°ncilipınar Parkı’nda sergileyip satsın!” diye cevap verilmiÅŸtir. Bir yazar olarak bu uygulamayı; kitabı ve yazarı küçümseyen bu ifadeyi kabullenemiyorum.

“Paralelle mücadele çerçevesi içinde” sürdürülen ve bu doÄŸrultuda yardımcı ders kitaplarının satışını yasaklayan genelgeler, Denizli’de keyfi bir uygulamayla edebî/kültürel eserlere, Hasan KALLÄ°MCÄ° gibi paralelle uzaktan yakından hiç ilgisi olmayan yazarlara, ÅŸairlere ve eserlerine de uygulanmaktadır. Bu anlayışın son uygulamasında; Denizli BüyükÅŸehir Belediyesi’nin 27-28 Kasım 2015 tarihinde tertiplediÄŸi Yaren Åžairler Åžöleni için ÅŸehrimize davet ettiÄŸi Yavuz Bülent Bakiler, Semih Sergen, Ä°lter YeÅŸilay, Nurullah Genç, vd. ÅŸairler okullara sohbete gitmiÅŸler fakat kitaplarını okullarda öÄŸrencilere imzalayamamışlardır. Türkiye’nin ünlü ÅŸairleri çocuklarımızın yanına kadar getirilecek, isteyenler onun imzalı kitaplarına sahip olamayacaklar! Anlaşılacak gibi deÄŸildir.

Bugüne gelindiÄŸinde; sözle, “edebiyat sohbetlerine” izin veriliyor denilse de resmiyette – hem ÅŸahsıma hem Åžair Yazar ÖÄŸretmen Fahrettin Koyuncu’ya gönderilen- resmî yazılardaki “edebiyat günleri ve imza günleri çocuklarımızı ders ortamından uzaklaÅŸtırdığı gibi disiplin sorunu da oluÅŸturacağından” ifadesi geçerlidir.

Türkiye’de kitap okuma kampanyaları, yazar ve ÅŸairleri öÄŸrencilerle buluÅŸturma kampanyaları tertiplenirken, Millî EÄŸitim Bakanı Sayın Nabi AVCI, Bakanlık sitesinde, “Yazarlar okullara sık sık gidin!” diye beyanat verirken… Denizli’de Ä°l Millî EÄŸitim Müdürü Mahmut OÄŸuz’un yaptığı bu uygulama, Türk Edebiyatı için yüz karasıdır ve ÅŸehrimiz Denizli’nin yükselen adını / namını lekelemektedir.

Sayın Valim, ilçeleri ve köyleri göz önüne alırsak, hangi köy veya ilçemizden anne veya baba, çocuklarının elinden tutarak kitapçıya götürür ve ona beÄŸendiÄŸi kitapları alır; ÅŸehir merkezinde bile böyle bir davranışı kaç anne-baba yapar? Yazar ve ÅŸairlerin okullara kitapları ile sokulması engellenince, çocuklarımızın yaÅŸadığı -resimde görülen- “okullarda kitap bayramlarına” engel olunmuÅŸ; çocuklarımız, yazarlar / ÅŸairler ve onların eserleriyle buluÅŸmalarının getireceÄŸi sayısız faydalardan mahrum bırakılmıştır.

Sayın Valim! “Ikra” emrine de ters düÅŸen, “Edebiyat günleri ve imza günleri tertiplenmesi dersleri engelliyor ve disiplin sorunu yaratıyor” anlayışı doÄŸrultusunda ÅŸehrimizde inatla sürdürülen –eÄŸitim öÄŸretime aykırı- uygulamayı kaldırmanızı arz ediyorum.

Kamuoyu önünde size söz veriyorum; Mahmut OÄŸuz’un koltuÄŸundan olmaması için Denizli okullarında edebiyat sohbeti ve imza günü tertiplemek isteÄŸiyle dilekçe vermeyeceÄŸim. Yeter ki Denizli’de eÄŸitim öÄŸretimin yüz karası olan bu uygulama kaldırılsın.

Hürmetlerimle.

DENİZLİ VALİSİ SAYIN ŞÜKRÜ KOCATEPE’YE AÇIK MEKTUP

 

Denizli’deki okullarımızda öÄŸrenciler bu tür kitap ve okuma bayramlarını yaÅŸayamıyor.

PAYLAŞMAK İÇİN:

PaylaÅŸ - Facebook PaylaÅŸ - Twitter

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile