DENİZLİ’DE YASAKLI YAZAR OLDUM!

DENİZLİ’DE YASAKLI YAZAR OLDUM!

Denizli Ä°l Millî EÄŸitim Müdürü Mahmut OÄžUZ’a Göre:


“EDEBÄ°YAT SOHBETLERÄ° VE Ä°MZA GÜNLERÄ° DERSLERÄ° ENGELLÄ°YOR VE DÄ°SÄ°PLÄ°N SORUNU YARATIYOR”MUÅž!

Denizli Ä°l Millî EÄŸitim Müdürü Mahmut OÄžUZ, Denizli ValiliÄŸi kanalıyla verdiÄŸim; 09.09.2014 tarihli “Denizli ili dahilindeki ilk ve orta dereceli okullarda edebiyat sohbet ve imza günleri tertipleme isteÄŸi” konulu dilekçeme; -Denizli ValiliÄŸini aradan çıkararak- 17.09.2014 tarih ve 3994864 sayılı yazı ile; “edebiyat sohbetleri ve imza günleri gibi etkinlikler çocuklarımızı ders ortamından uzaklaÅŸtırdığı gibi okullarımızda disiplin sorunu da oluÅŸturacağından talebiniz hakkında herhangi bir iÅŸlem yapılamamıştır.” ÅŸeklinde OLUMSUZ cevap vermiÅŸtir. 


Oysa aynı Mahmut OÄŸuz; 2008 yılı için 21 Ocak 2008 tarih ve 2065 sayılı; 2009 yılı için 14.01.2009 tarih ve 1403 sayılı; 2010 yılı için 12 Ocak 2010 tarih ve 147 sayılı; 2011 yılı için 21 Aralık 2010 tarih ve 43273 sayılı; 2012 yılı için 06 Ocak 2012 tarih ve 730 sayılı yazılar ile ve Denizli Vali Yardımcılarının olurları ve kendi imzası ile OLUMLU cevap vermiÅŸ; hiçbir okulda, hiçbir disiplin sorunu yaÅŸanmamıştı.


Kendisinden -telefon konuÅŸmasıyla- “bu yanlışlığı düzeltmesini” isteyip birkaç ay bekledim. Olumlu cevap gelmeyince; Denizli Valisi Åžükrü KOCATEPE’ye; 01.04.2015 tarihinde bir ÅŸikâyet dilekçesi verdim. Dilekçemde; “Türkiye Kitap Okuyor, Kampanyası” devam ederken, Millî EÄŸitim Bakanı Nabi AVCI “Yazarlar okullara daha sık gidin” diye konuÅŸurken eÄŸitim-öÄŸretime ters karar alan Denizli Ä°l Millî EÄŸitim Müdürü Mahmut OÄžUZ’u ÅŸikâyet ettim. Ayrıca; “Bir eÄŸitimci-yazar olarak, tencere-tava satıcıları ile bir tutulmam sebebiyle ÅŸu karara da vardım: Okullarımızda edebiyat sohbetleri ve imza günleri tertiplemek için bundan böyle vilayet onayı müracaatı yapmayacak; görevleri arasında olduÄŸunu düÅŸünerek Ä°l ve Ä°lçe Millî EÄŸitim Müdürlüklerinin davet etmelerini bekleyeceÄŸim” dedim.


Bu dilekçeme; Denizli Vali Yardımcısı Ali CERGÄ°BOZAN imzasıyla, 21.04.2015 tarih ve 4121 sayılı yazı ve ekinde bulunan Mahmut OÄžUZ’un yazısı ve onun eklediÄŸi genelgeler dayanak yapılarak cevap verilmiÅŸtir. Mahmut OÄžUZ, ValiliÄŸe gönderdiÄŸi 16.04.2015 tarih ve 922.01.00/10 sayılı yazısında, -aÅŸağıda belirtilen tarih ve sayılı genelgeleri- dayanak göstererek ve yazarın ÅŸikâyet dilekçesine sanki yeniden edebiyat sohbeti ve imza günleri için müracaat ediyormuÅŸum gibi –alay edercesine- “dilekçe sahibinin talebiyle ilgili iÅŸlem yapılamamıştır” diye cevap vermiÅŸtir. 


Dayanak yaptığı ekler şunlardır:


1-Denizli Ä°l Milli EÄŸitim Müdürü olarak 19 ilçe Kaymakamlığı ve Ä°lçe Millî EÄŸitim Müdürlüklerine gönderdiÄŸi 25.07.2014 tarih ve 3154116 sayılı yazı: Bu yazıda; “imza ve söyleÅŸi günleri adı altında kitap satışı”nın ticari bir organizasyon olduÄŸunu belirterek yine “çocukları ders ortamından uzaklaÅŸtıracağı ve disiplin sorunu oluÅŸturacağı” iddiasında bulunmuÅŸtur. “Ä°zinsiz olarak okullarımıza yapılan bu tür isteklere olumlu cevap vermeyin” ifadesi “Ancak bizim onay verdiklerimiz okullara girebilir” anlamını taşımaktadır. GörüldüÄŸü gibi kendi yasaklama yazısını dayanak göstermiÅŸtir. 


2-MEB Rehberlik ve Denetim BaÅŸkanlığı’nın 18.09.2014 tarih ve 4033859 sayılı genelgesi: Bu genelgede “edebiyat sohbeti yaptırmayın, imza günü tertipletmeyin” emri bulunmamakta; “öÄŸretmen ve öÄŸrencilere dağıtımı yapılan ders kitaplarının dışındaki diÄŸer yardımcı materyallerin reklam ve tanıtımlarının yapılmaması ve öÄŸrencilerimize aldırılmaması” istenmektedir. 


3- Denizli Valisi Åžükrü KOCATEPE’nin imzası ile ilçe kaymakamlıklarına ve ilçe Millî EÄŸitim Müdürlüklerine gönderilen 23.10.2014 tarih ve 4791352 sayılı yazı: Bu yazıda da “okullarda, kurumlarda kitap tanıtımına ve satışına müsaade edilmemesi” (MEB Rehberlik ve Denetim BaÅŸkanlığı’nın 18.09.2014 tarih ve 4033859 sayılı genelgesi) dayanak yapılarak istenmektedir. Bu yazıda da “edebiyat sohbeti ve imza günü tertipletmeyin” emri bulunmamaktadır.


4-MEB Yenilik ve EÄŸitim Teknolojileri Genel MüdürlüÄŸü’nün 16.02.2015 tarih ve 1693077 sayılı genelgesi: Bu genelgede de “okullarda kitap satışı yapıldığına dair bilgiler gelmekte olup, okullarımızda yasal olmayan bu tür ticari faaliyetlere izin verilmemesi” istenmiÅŸtir. (EK:6) Yine bu yazıda da “edebiyat sohbeti ve imza günleri tertipletmeyi” emri yer almamıştır.


Bu dayanaklarda yazarların okullara davet edilmemesi, yazarlara edebiyat sohbetleri ve imza günleri yaptırılmaması gibi bir buyruk yoktur. Mahmut OÄŸuz tarafından, “yardımcı ders kitapları ve materyallerin satışının önlenmesi buyruÄŸu”, yazarların ve eserlerinin okullara sokulmaması ÅŸeklinde çarpıtılmıştır.


Fakat ayırım yapılarak bazı kiÅŸilere izin verilmiÅŸtir: 11 Kasım 2014’de Zeynep ÖZDEMÄ°RBAÅž adlı yazara “okullarda imza günü ve söyleÅŸi yapma izni” verilmiÅŸ; 19 Mart 2015’de Mustafa Kaynak Lisesi öÄŸretmen ve öÄŸrencileri ÅŸairlerle buluÅŸturulmuÅŸtur. Âşıklar Bayramı etkinliÄŸi çerçevesinde Denizli’ye davet edilen âşıklar, lise ve orta okullarımızda, 1-2 Nisan 2015 tarihlerinde öÄŸrencilerimizin karşısına çıkarılmıştır. Bu –elbette yapılması gereken- edebî etkinliklerde ne derslerin engellenmesi akla gelmiÅŸ ne de disiplin sorunu yaÅŸanmıştır.


Sözün kısası; çocuklar ve gençler için 100’ün üzerinde edebi eser üreten, araÅŸtırma kitapları yayımlayan bir yazar olarak Denizli’deki okullarda edebiyat sohbeti yapmam imza günü tertiplemem, Denizli Ä°l Millî EÄŸitim Müdürü Mahmut OÄžUZ tarafından –genelgeler çarpıtılarak ve Denizli ValiliÄŸi de alet edilerek keyfi bir kararla-YASAKLANMIÅžTIR...

DENİZLİ’DE YASAKLI YAZAR OLDUM!

DENİZLİ’DE YASAKLI YAZAR OLDUM!

DENİZLİ’DE YASAKLI YAZAR OLDUM!

DENİZLİ’DE YASAKLI YAZAR OLDUM!

DENİZLİ’DE YASAKLI YAZAR OLDUM!

DENİZLİ’DE YASAKLI YAZAR OLDUM!

 

PAYLAŞMAK İÇİN:

PaylaÅŸ - Facebook PaylaÅŸ - Twitter

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile